Armele nucleare – problema uitata a omenirii

EPOCA DEZAMAGIRII – Diplomatie nucleara in vremuri de cumpana

Memoriile lui Mohamed ElBaradei din perioada in care a condus Agentia Internationala pentru Energie Atomica(AIEA) cu dezvaluiri “picante” din spatele scenei. ElBaradei s-a aflat la conducerea AIEA in perioada administratiei Bush si eforturile sale si ale agentiei pe care a condus-o de a preveni invazia Irakului in 2003 au fost principalul motiv pentru care el si AIEA au devenit laureati ai Premiului Nobel pentru pace in 2005.

Referindu-se in carte la tema Razboiului din Irak, ElBaradei demonstreaza ca oficialii americani au masluit probele pe care le-au prezentat impotriva Irakului. El sustine ca scopul americanilor in Irak era “schimbarea regimului” si adevarul in legatura cu posibilitatile nucleare ale acestei tari constituiau in ochii administratiei Bush detalii irelevante.

Avand in vedere pozitia sa, ElBaradei ne dezvaluie activitatea AIEA in tari precum- Irak, Iran, Libia, Pakistan si Korea de Nord, trecand in revista problemele intalnite de agentie, atat din partea statelor sus mentionate, care au incercat in diferite momente sa ascunda detalii in privinta programelor nucleare la care lucrau, cat si din partea serviciilor secrete vestice, in special CIA, care nu au impartasit informatii pe aceasta tema cu agentia condusa de el.

Un alt punct important de frictiune intre ElBaradei si soimii razboinici din administratia Bush, a fost problema Iranului. ElBaradei afirma in aceasta carte, referindu-se la incapatanarea Iranului de a nu renunta la programul sau nuclear, ca aceasta tara “nu doreste sa devina o alta Korea de Nord” – posesoare de arme nucleare, dar o paria in comunitatea internationala.

Scopul Iranului in opinia lui ElBaradei este sa “ajunga la o intelegere favorabila cu vestul”. In retrospectiva, avand in vedere semnarea mult criticatului acord cu Iranul de catre administratia presedintelui Barack Obama, egipteanul avea dreptate.

Trecand dincolo de relatarea acestor cazuri particulare, ale unor tari doritoare, din diferite motive sa intre in clubul tarilor posesoare de arme nucleare, ElBaradei propune “un sistem alternativ de securitate colectiva” unul care sa nu apartina “unei tari sau unui grup de tari”. Argumentele sale sunt puternice, intr-o lume tot mai interdependenta, metodele traditionale de securitate devin tot mai ineficiente, asa ca un sistem colectiv nu este doar moral, ci si singurul eficient.

Abandonand campul sau de expertiza, problemele nucleare, ElBaradei, largeste viziunea asupra acestui sistem alternativ, mergand pana la elaborarea de “strategii care sa imparta bogatiile planetei intr-un mod mai echilibrat” subliniind ca “saracia este si ea o arma de distrugere in masa”.

Daca tema pericolului nuclear va intereseaza, insa nu doriti sa investiti timp in lecturarea a 368 de pagini, documentarul “Countdown to zero” ofera o alternativa buna. Il gasiti pe Netflex sau, eu stiu… romanul este inventiv. Documentarul aduce in atentie problema armelor nucleare care ,asa cum spunea J.F. Kennedy “reprezinta o sabie nucleara a lui Damocles, atarnand de cel mai subtire fir”.

Documentarul pune accentul pe o problema de actualitate, posibilitatea ca astfel de arme sa cada in mainile unei grupari teroriste. Documentarul, cu siguranta, reprezinta 60 de minute bine investite.