Trebuie sa…

Cel mai des intalnit cuvant din viata omului nu este „Multumesc” sau „cu placere”, „te rog”, nici ceva injuratura, ci este TREBUIE.

Acest cuvant are atata greutate incat doar la auzul sau parca simti cum ti s-au pus in carca 3000 de saci de stanca. Cine zice ca nu exista magie in cuvinte, nu a trait.Va spun sincer, mie imi displace total acest cuvant.

L-am auzit de cand eram embrion: trebuie sa creasca mare, sa fie cuminte, sa fie sarcina usoara, trebuie sa bla bla bla. Dupa aceea l-am auzit cand m-am nascut: trebuie sa scape de colici, sa planga, sa manance, sa bea apa, sa mearga, sa vorbeasca.

Apoi, la gradinita, scoala, facultate si la locul de munca. Oo, pai la locul de munca, il auzi mai des ca orice injuratura.

Si te framanta. Iti vine sa te iei si sa te duci in pustiu.

De ce?

Pentru ca te obliga. Acest cuvant parca e o magie sa te puna in lanturi, sa te oblige sa faci ceva ce probabil ai fi facut oricum daca ai fi fost lasat in pace.

E folosit atat de des si de liber, fara niciun pic de consideratie, incat te oboseste.

Ce trebuie de fapt sa faci?

Pentru a trai, e nevoie sa mananci, sa bei apa si sa tii sistemul numit organism in functiune.

Atat.

Restul sunt niste ramificatii care raspund la intrebarea: „cum” sau „ce” si de acolo apare nevoia de a avea loc de munca, bani, studii, etc.

Dar astea tin de ordinul material. Si da, e nevoie sa le executi ca sa obtii ceva.

Dar pana la „trebuie sa iubesti” sau „trebuie sa-ti placa” e un univers infinit.

Nimeni nu ar avea voie sa iti spuna ce trebuie sa simti. E ridicol. Si probabil si voua vi se spune, ca si noua, mereu ce trebuie sa simtiti. Capacitatea de a simti tine de un nivel metafizic, spiritual care nu poate fi controlat de omul in chestiune, dapoi de sefu’-so, tatu-so, prietenu-so, etc.

Si din pacate, pentru ca cei din jur ne spun ca este obligatoriu sa iubim, sau ca este obligatoriu sa ne placa ceva ce abia toleram, se nasc o gramada de frustrari.

Aceste frustrari sunt de fapt lanturi pe care le pune societatea si cei din jur ca sa ne oblige sa pastram un nivel mediocru, un nivel pe care marea majoritate poate sa-l ajunga.

Singurul lucru pe care trebuie sa-l faci in viata este sa te dezvolti personal. Asta inseamna sa ai mintea deschisa, sa iti asculti inima, sa iti folosesti mintea si sa fii constant indreptat spre progresul tau personal, interior.

Poti sa faci tot ce trebuie sa faci in viata, daca tot nu stii cum sa fii om. Ai pierdut lupta din start.