Pe masura de gatitul se transforma de la stadiul de incepator la un stadiu avansat, vei descoperi ca un cutit poate avea diferite forme si lame in functie de destinatia lui (cutitul cu care tai paine difera de cel cu care tai ceapa de exemplu).
Daca ai prins gustul pasiunii de a gati, in curand iti vei dori sa ai un set de cutite profesionale in bucatarie, asa ca hai sa vedem ce trebuie sa includa un astfel de set (pentru ca trebuie sa-ti spunem, exista un set de baza cu care sa incepi echiparea bucatariei, si apoi exista alte cutite pe care vei vrea sa le adaugi acestui set si chiar si cateva accesorii utile).
Cutitele din setul de baza
In fiecare bucatarie, fie ea de familie sau de bucatar profesionist, trebuie sa exista 3 cutite de baza care in principiu te vor ajuta in punctele importante ale gatitului de fiecare zi:
Cutitul bucatarului
Acest cutit este cel mai des folosit intr-o bucatarie si are o intrebuintare relativ universala: cu el poti toca, taia si felia. Lama cutitului este solida si rigida si variaza intre 20cm (recomandate pentru acasa) si 30cm (le veti vedea in bucatariile restaurantelor) si poate fi dreapta sau curbata (lama curbata se utilizeaza punand varful pe blatul de taiat si lasand usor cutitul cu manerul spre blat).
Exista si o varianta japoneza a acestui cutit: Santoku, un cutit de 16-18cm cu lama alveolara, adica cu scobituri ovale concepute pentru a preveni lipirea alimentelor de lama.
Cutitul de curatat
Cu o lungime de 8-10cm, acest cutit este special creat pentru curatarea de coaja a fructelor si legumelor, pentru maruntit si pentru feliat ingrediente de mici dimensiuni (de exemplu usturoiul).
Cutitul zimtat
Cel mai des acest cutit cu zimti este cunoscut sub numele de „”cutit de paine””, insa el este extrem de util nu doar pentru felierea painii, ci pentru taierea oricarui produs care este tare la exterior si moale in interior cum sunt painea, prajiturile cu crema sau glazura si in general orice aliment delicat. Lama cutitului zimtat poate avea intre 12cm si 20cm, cel recomandat fiind cel de 20cm cu care poti taia si torturi cu blat gros.
Alte cutite
Pe cele de mai sus le-am numit „”de baza”” pentru ca nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie. Exista insa alte cateva tipuri de cutite de care s-ar putea sa ai nevoie cand feliezi pieptul de curcan sau cand vrei sa dezosezi pulpele de pui, activitati pentru care ai nevoie de cutite speciale.
Cutitul pentru feliat
Este utilizat pentru feliere ca si cutitul zimtat, insa cutitul pentru feliat are lama nezimtata, o lungime de 20-25cm si este recomandat pentru taierea fripturii.
Cutitul de dezosat
Avand o lama de 12-15cm, acest cutit este special conceput pentru desprinderea carnii de pe oase: dezosarea carnii de pui, a celei de vita, porc si chiar peste.
Cutitul de Transat
Cu o lama intre 20cm si 40cm dar mai subtire decat cea a cutitului bucatarului, acest cutit permite obtinerea unor felii mai fine si mai delicate de sunca, friptura, jambon, somon afumat.
Satarul
Folosit pentru taiat oase, acest cutit-satar are lama lata, solida si dreptunghiulara, cu o lungime de 12-18cm.
Cutitul pentru Filetat courtesy of
Seamana cu cutitul pentru transat in special pentru ca si el este un cutit de transat, specializat pentru peste. Lama este foarte flexibila si ascutita, cu o lungime intre 12cm si 17cm, cutitul de filetat fiind indispensabil pentru filetarea pestilor intregi si chiar indepartarea pielii de pe anumiti pesti.
Accesorii utile
Nefiind cutite, nu le-am putut incadra in listele de mai sus, dar urmatoarele 2 instrumente sunt de asemenea foarte utile intr-o bucatarie:
Foarfeca de bucatarie
Foarfeca este una speciala si are intrebuintari multiple, printre care taierea zarzavatului sau pastelor si transarea incheieturilor pasarilor.
Pila de ascutit
Ca sa te bucuri mai mult timp de placerea de a gati si de usurinta cu care poti taia, felia, curata ingredientele cu ajutorul cutitelor, vei avea nevoie de o pila de ascutit: pila este lunga, rotunda si bineinteles are maner, si va fi folosita pentru a ascuti lamele cutitelor (mai putin a cutitului zimtat).
Stim care sunt tipurile de cutite de care avem nevoie, asa ca va trebui in curand sa pornim in cautarea cutitelor, insa alegerea cutitelor de bucatarie si intretinerea lor merita o atentie speciala intr-un articol viitor.