Reguli generale pentru o nutritie sanatoasa

Cand vine vorba de un stil de viata sanatos trebuie sa tinem cont de trei aspecte importante: alimentatie, miscare si odihna.

Desi toata lumea cunoaste regula celor trei mese pe zi, putini sunt cei care o si respecta.

1. Alimentatia

Mancand putin si des, corpul are capacitatea de a accelera metabolismul. Nu astepta sa-ti fie foame. Mananca regulat , cate putin si poti introduce si cate o gustare intre mesele principale.

Caloriile, despre care tot auzim, sunt o unitate de masura a caldurii, a energiei. O calorie reprezinta cantitatea de energie necesara pentru a creste temperatura unui mililitru de apa cu un grad Celsius.

Tot ce mancam si bem contine calorii. Aportul zilnic de calorii trebuie sa fie mai mic decat caloriile consumate pentru a scadea in greutate. Deficitul de calorii nu trebuie sa fie mare pentru a slabi sanatos.

Alege carbohidratii complecsi nu cei simpli

Nu elimina carbohidratii din meniu. Carbohidratii sunt principala sursa de energie a corpului tau. Necesarul de carbohidrati trebuie sa constituie peste 50% din alimentatia zilnica. Sa nu facem confuzie intre carbohidratii simpli si cei complecsi.

Cei simpli sunt aceia care ne fac rau (dulciurile si sucurile ce contin zahar, produsele din faina alba, etc.); necesarul de carbohidrati complecsi ti-l poti procura din legume (fasole, mazare, linte, varza, conopida, morcovi), orez, porumb, cereale integrale, fructe (banane, capsuni, mere, pere, struguri, prune).

Proteina este componenta principala a musculaturii, organelor si a aproape tuturor fluidelor din organism. Proteinele sunt compuse din lanturi de aminoacizi legate intre ele in formatiuni complexe.

Proteina se poate sintetiza din carne, oua, lactate si acestea sunt numite proteine complete sau din plante, numite si proteine incomplete.

Combinand mai multe tipuri de alimente vegetale putem obtine toti aminoacizii necesari corpului, avantajul in acest caz fiind nivelul scazut de acizi produsi colateral.

Grasimi vegetale nu animale

O alta componenta necesara intr-o dieta sanatoasa sunt grasimile. Consumul de grasimi nesanatoase (grasimi animale in special) trebuie sa fie minim.

Grasimile sanatoase se gasesc in seminte, nuci, peste gras, avocado, uleiul de masline pentru a da cateva exemple. Omega 3 si omega 6 sunt necesare creierului, sistemului nervos, sistemului imunitar, sistemului cardiovascular si pielii;

Diversifica

Nu exista aliment care sa contina toate elementele nutritive necesare, de aceea trebuie sa diversifici cat mai mult mancarea. Ultima masa este recomandat sa fie cu 2-3 ore inainte de culcare.

2. Miscarea

Nu este nevoie de multe ore de efort fizic. Un prag minim ar fi 20-30 de minute de miscare zilnica, indiferent de forma aleasa.

3. Odihna

Odihna este un alt factor pe care nu trebuie sa il neglijam. Mai putin de 6 ore de somn pe noapte sunt asociate cu dereglarea metabolismului si refacerea necorespunzatoare a organismului.