Primul loc in care putem merge si ne putem informa, intr-un mod detaliat si de specialitate, despre cupele menstruale, ar fi medicul ginecolog. Insa uneori, nu trebuie sa te mire faptul ca, anumiti medici nu au auzit inca de aceste cupe menstruale. De fapt, inca nu sunt cunoscute de multi oameni, insa acest lucru nu trebuie sa va retina sa incercati sa le testati pe acestea.
Cum au fost descoperite cupele menstruale?
Daca aruncam o privire pe Wikipedia, vom vedea ca in 1930, americanca Leona Chalmer a obtinut patentul pentru cupele menstruale. La sfarsitul anilor ’50, patentul a fost schimbat si transformat. Acest lucru se intampla pentru ca in acele vremuri, nu existau materiale pentru fabricarea acestor cupe menstruale de asa buna calitate, cum exista in ziua de astazi.
In acele vremuri, cupele menstruale erau foarte groase, realizate din cauciuc, astfel ca ele erau folosite doar in mod limitat pentru a-si obtine scopul. O alta problema in acele timpuri era reusirea pastrarii igienei in timpul si dupa folosirea acelor cupe menstruale. Modelul de atunci era foarte rigid, greu, iar femeile il resimteau ca pe un corp strain.
Intre timp insa, lucrurile s-au schimbat destul de mult, deoarece astazi, la fabricarea acestor cupe se foloseste un material de inalta flexibilitate, care este de asemenea si foarte subtire, iar manipularea acestora este foarte facila si prin faptul ca acest material este unul foarte usor.
Incearca cupa menstruala reutilizabila
Descoperirea tampoanelor a fost facuta in paralel, iar acestea au fost introduse la mijlocul secolului, cand au aparut pe piata primele tampoane. Cand au aparut tampoanele interne, si acestea aveau dimensiuni foarte mari, iar femeile nu erau deloc obisnuite pentru acest mod de captare al fluxului menstrual in interiorul corpului, in loc de a folosi, ca in mod obisnuit, tampoane externe.
Totusi femeile le-au incercat. Din punct de vedere comercial, pentru acesta s-a facut o reclama foarte puternica, ceea ce a fost oarecum in dezavantajul cupelor menstruale, pentru care nu exista un material convenabil pentru confectionare. Dupa razboi, pur si simplu, era foarte putin cauciuc pe piata. In acest fel s-a impus tamponul si de atunci pana acum, ne imaginam cat profit s-a facut de pe urma vanzarii acestuia. Insa acest lucru se schimba incet. In anul 1987, a aparut pe piata americana un produs care avea numele “ keeper”. Acesta era fabricat din latex.
La putin timp dupa aceasta, a urmat fabricarea unui nou produs care se numea “ softcups” si care era de fapt, cupa menstruala de unica folosinta. Producatorii, cand au vazut ca acest produs are succes, au prins curaj si au dezvoltat departamentele de cercetare, iar astfel au facut un profit destul de favorabil din vanzarea acestui produs.