Anatomia Laringelui

Laringele este situat sub osul hioid deasupra traheei. Are un schelet cartilaginos, dormat din trei cartilaje neperechi: tiroid, cricoid si epiglotic si trei cartilaje perechi: aritonoide, corniculate si cuneiforme unite intre ele prin articulatii. La interior este captusit de o mucoasa care determina in cavitatea laringelui patru plici, numite corzi vocale, doua superioare si doua inferioare.

Peretele laringelui este acoperit cu muschi care determina miscarea acestuia.
Muschiul cricotiroidian face sa basculeze cartilajul tiroidian pe care este inserata partea din fata a coardelor vocale pe care le intinde in acelasi timp.

Muschii fixati pe aritenoida: muschii tiroaritenoidieni (superior, interne si externe), muschii cricoaritenoidieni (lateral si posterior), si muschiul interaritenoidian au toti puncte comune de fixare, pe cartilajele aritenoide, unde este inserata partea din spate a coardelor vocale.

iscarile lor de translatie si de rotatie permit modularea deschiderii sau inchiderea acesteia.

O functie foarte importanta a laringelui este in realizarea sunetelor. Laringele reprezinta organul fonic al organismului datorita unui sistem neuromuscular foarte diversificat care asigura elementelor laringelui o mobilitate de mare precizie.

In timpul emiterii sunetelor aerul expirat prin trahee, face sa vibreze coardele vocale, a caror inchidere activa permite fonatia. Astfel se realizeaza sunetul laringian. Modularea sunetelor este apoi asigurata de cavitatile de rezonanta ale nasului si ale faringelui.

Un alt rol al laringelui este in deglutitie, in sistemul digestiv. Cu ajutorul acestuia, corzile vocale se inchid in timpul digestie, altfel ar patrunde resturi alimentare in corzile vocale si ar aparea sufocarea. In timpul deglutitie coardele vocale se inchid, epiglota se pliaza in spate, inchizand in acelasi timp accesul catre trahee. Astfel hrana trece din cavitatea bucala catre esofag, fara a patrunde in caile pulmonare prin trahee.

Laringele are rol si in repiratie. In timpul respiratiei coardele vocale se departeaza una de cealalta permitand aerului sa patrunda catre trahee. Se ridica si cartilajul epiglotic fapt ce permite aerului expirat sa patrunda in laringe, catre fosele nazale sau spre cavitatea bucala pentru a fi eliminat.
Putem spune deci ca laringele este un organ cu roluri multiple si functii importante fara de care organismul nu ar putea functiona in bune conditii.