Nu-ti face griji pentru anotimpul rece – avem sfaturi utile care te vor ajuta sa iti imbraci copilul cu haine calduroase si confortabile chiar si iarna. Fie ca iesiti afara, va plimbati cu masina sau va jucati prin casa, aceste sfaturi iti vor fi de ajutor in aceasta iarna.
In masina
Paltoanele voluminoase si sacii de dormit care se ataseaza la scaunul masinii nu sunt recomandati deoarece se pot comprima in urma unui accident, crescand riscul de ranire a bebelusului. In schimb, ar fi bine sa-ti imbraci copilul cu mai multe randuri de haine subtiri si sa tragi o patura peste el. In zilele foarte friguroase, incearca o piesa de imbracaminte cu maneci lungi sub o tinuta din fleece care sa-i acopere si piciorusele. In functie de vreme, poti adauga si un pulover de bumbac.
Foloseste paturi groase daca iti transporti copilul in masina si trebuie sa parcurgi cativa kilometri. Poti folosi, de asemenea, hainuta lui in loc de patura. Odata ce masina se incalzeste, indeparteaza patura sau haina daca ti se pare ca micutului ii este cald.
La plimbare
Aerul proaspat este important pentru copilul tau, chiar si atunci cand vremea este racoroasa. Atata timp cat s-a nascut la termen, are cel putin 4 saptamani de viata si cantareste 5,5 kg, o plimbare de 15-30 de minute cand afara sunt -4 grade C poate face minuni pentru amandoi (daca bebelusul s-a nascut prematur sau are o afectiune medicala, consulta medicul mai intai).
Deoarece bebelusii pierd caldura mai repede decat adultii, expertii sunt de acord ca este suficient sa imbraci copilul putin mai gros decat te imbraci tu, un rand de haine in plus este suficient. Asadar, daca iesi intr-o bluza cu maneca lunga si o geaca de iarna, adauga un pulover peste bluzita bebelusului si apoi o geaca.
Pune-i manusi, o caciulita potrivita si cizmulite care sa-i tina de cald. Un sac de dormit atasabil este potrivit pentru o plimbare intr-un carucior, dar din nou o spun, nu-l folosi in timpul unei plimbari cu masina. Aplicandu-i caruciorului si o folie de protectie, il vei proteja pe cel mic de vant, insa incearca sa eviti plimbarile daca vantul bate prea tare.
Joaca in zapada
Imbracarea unui copil cand merge la joaca in zapada, poate fi o adevarata provocare, dar nu lasa acest lucru sa-l impiedice pe micul tau explorator sa experimenteze una dintre cele mai mari placeri ale iernii.
Cand are deja 6 luni, chiar daa nu poate merge in picioare, probabil va fi incantat de textura zapezii. Imbraca-l pe cel mic cu haine de iarna pentru bebelusi potrivite pentru vremea rece, dar tine cont de faptul ca acesta trebuie sa ramana uscat.
Un costum de zapada rezistent la apa cu picioruse, sau o geaca de zapada si pantaloni rezistenti la apa, vor fi tinutele potrivite pentru cel mic. Nu uita de caciulita si manusile impemeabile. Adauga de asemenea, protectie solara si ochelari de soare pe lista, deoarece zapada reflecta razzele soarelui.
Nu exista limita cand vine vorba de timpul pe care cel mic il poate petrece la joaca, deci lasa-l sa se bucure cat mai mult si baga-l in casa cand observi primul semn de disconfort.
Timpul petrecut in casa
S-ar putea sa fii tentat sa-ti infofolesti copilul chiar si atunci cand esti in casa, dar nu intrece masura. Temperatura ideala trebuie sa fie cuprinsa intre 20-22 grade C, iar regula unui rand de haine in plus de aplica si in interior.
De asemenea, dacatu te simti confortabil in doua straturi de haine, copilul tau va avea nevoie de trei. O modalitate buna prin care poti verifica daca celui mic ii este prea cald sau prea rece este sa-i pui mana pe burta sau pe spate, zone care ar trebui sa fie calde dar nu transpirate.
Este important sa nu-l imbraci pe copil cu prea multe haine deoarece ii va fi foarte cald si nu va reusi sa doarma, in plus, supraincalzirea poate contribui la aparitiei sindromului de moarte subita.
La culcare, pune-l intr-un sac de dormit si nu mai folosi patura. Transpiratia, parul umed, obrajii inrositi si respiratia rapida sunt toate semne ale supraincalzirii, asa ca daca le observi, indeparteaza un rand de haine. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa verifici copilul la fiecare cinci minute.
Cum sa alegi hainele de iarna potrivite pentru cel mic?
Ca parinti, avem tendinta de a ne imbraca bebelusul cu foarte multe haine, fara sa realizam. Apoi, pe masura ce ne plimbam, observam ca cel mic incepe sa planga si nu ne dam seama de ce. De multe ori, motivul este supraincalzirea.
- Imbraca-ti bebelusul in straturi astfel incat sa fie usor de indepartat odata ce copilul se incalzeste. Cand ajungi la destinatie si intri intr-o incapere, scoate-i manusile, caciulitele si stratul exterior, exact cum te dezbraci si tu cand intri intr-o camera incalzita.
- Cand ninge, asigura-te ca ii pui pe cap o caciulita si manusi. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care este frig si bate vantul. Este important sa-i protejezi urechile de vant. Asigura-te ca degetele de la maini si de la picioare ii sunt calde.
- Imbraca-ti bebelusul intr-un costum de zapada daca iese afara in zapada si daca are o gluga, asigura-te ca aceasta ii acopera capul si urechile, deoarece majoritatea caldurii din corp iese prin cap.
- Evita sa-l infesi in mai multe paturi, chiar si atunci cand afara este foarte frig. Trebuie sa-ti amintesti asta, pentru ca oricum bebelusii nu stau afara prea mult timp, iar atunci cand il vei baga in masina, cel mic se va supraincalzi.
Aminteste-ti sa arunci o privire asupra tinutei tale atunci cand iti imbraci copilul pentru vremea rece.