Ars Amandi – Ovidius – Sfaturi pentru bărbați

Uf, ce v-ați panicat! Ați crezut că o dăm pe latină acuma, nu?

Nu.

Dar, Ovidius este tata artei seducției, primul care a spus romaniilor ce să facă cu femeia (hopa!) și cum să te păzești de ea. În „Ars Amandi” (Arta iubirii), acest domn al poeziei a scris două cărți pentru bărbați și una pentru femei – adică sunt mai puține lucruri de știut despre bărbați decât despre femei. ( Hahaha….)

Bun, în cartea întâi, el ne zice așa:

„Dacă, Romani, cineva nu cunoaște-ale dragostei taine,

Să mă citească; aflînd, să se grăbească-a iubi”

Sfatul numărul 1 al lui Ovidius: Căutați de iubiți pe careva, pentru că „unde dragoste nu e, nimic nu e”.

(Sincer, eu momentan nu iubesc pe nimeni în sensul acela, și și așa am o grămadă de probleme.)

„Tînăr ostaș care-acum ai intrat sub stindardul Venerei,

Te străduiește întîi pe-a ta frumoasă să-alegi!

Inima ei să i-o știi cîștiga e a doua știință,

Iar o a treia să poți dragostea ei să-ți păstrezi.”

Sfatul numărul 2: ”Tătă” iubirea îi o știință sau un proces științific în trei etape, adică: alegerea femeii, câștigarea afecțiunii femeii, implementarea unui proiect de lungă durată pentru păstrarea veșnică a afecțiunii femeii.

„Cît nu te leagă nimic, nimerit e s-alegi pe aceea

Căreia tu să-i șoptești: „Singura tu mi-ești pe plac!”

Așa-i că v-ați blocat ăștia ce iubiți vreo 3 femei deodată? Nu-i bai, că sfatul numărul 3 e să: o alegi numai pe aceea la care poți să-i spui „te plac” fără să te mustre conștiința, asta dacă ai una, dacă nu ai, fără să te usture buzunarul că-i cumperi un capuccino la mall.

„Astfel și tu care cauți prilej pentru-o dragoste lungă,

Află întîi, în Oraș, fetele unde se strîng.”

Sfatul numărul 4: vânează domnișoarele unde se strâng mai multe.

El, marele Ovidius ( fără sarcasm) zice că în oraș; acuma, în vremurile noastre orașul e un pic mai ne-centrat, adică la mall că fac domnișoarele shopping, sau la cafenele că se strâng să o bârfească pe Geta.

La club nu v-aș sugera că sunt și mulți băieți p-acolo.

„Încredințează-te bine dintîi că nu este femeie

Să nu o poți cuceri; apoi întinde-al tău laț.

Cînd ispitită de-un tînăr femeia-și va-ntoarce privirea

N-o crede cînd spune nu, ea doar așteaptă s-o rogi.

Omul iubește deschis, ea însă mai pe ascuns.”

Sfatul numărul 5: Fă un curs, două de consiliere personală ca să nu ai complexe de inferioritate, sau mai rău superioritate, fii sincer cu tine, adică să-ți recunoști și defectele și punctele tari ( nu vă zgribuliți, estetica e o părere personală) și alege-ți fete care par posibile să iubească un flăcău ca tine cu tot cu sau în special cu defectele pe care le ai.

Tot aici, recunoști o fată interesată de tine dacă îți aruncă ocheade. Nu dacă se uită la tine, că toți ne uităm la toți, ci dacă te privește în mod mai special ( mai jos e definiția din dex).

OCHEÁDĂ, ocheade, s. f. Privire (semnificativă) aruncată cuiva pe furiș; închidere intenționată a ochilor pentru a atrage atenția asupra celor spuse sau sugerate; semn cu ochiul. – Din ochi2 (după fr. oeillade).

Așa, și lecția lecțiilor: bărbatul e mai fizic în a-și arăta afecțiunea, mai cu pipăieli, mai cu glume deocheate, pe când femeia e mai timidă în a-și arăta afecțiunea, mai un surâs, mai un înroșit, mai cu fuga, mai cu plânsul.

„Dacă n-ar face bărbații un pas spre femei înainte,

Ele, invinse curînd, s-ar îndrepta către ei.”

Sfatul numărul 7: Dacă tu ești prea timid să abordezi fata care-ți place, dacă și ea te place și îi arunci niște semne (ocheade, atenție particulară, etc.) va veni ea la tine.

„Tineri romani, vă îndemn să-nvățați și vorbirea frumoasă,

Nu doar să știți apăra pe un pîrît temător.

Înduioșa-veți poporul,pe judecătorii cei aspri,

Pe senatorii-nțelepți, pe-a voastre mîndre-n sfîrșit.

Cînd e prilejul arată-ți, și nu orișicînd, iscusința;

Vorbe ce pot supăra nu folosi prin scrisori!

Sfatul numărul 8, adică BOMBA BOMBELOR: Vorbiți politicos, literar, fără vulgarități și nu scrieți email-uri sau SMS-uri gen: „vai, tu, ce bună ești” sau „ ce fund fain ai în rochia de azi”.

A, da, și „învățați, învățați, învățați” sau informați-vă, citiți, să fiți capabili să discutați despre politică ( nu ca toți deștepții de jurnaliști sau politicieni) ci efectiv să știi să zici ceva de rușii, tătari și alte nații, să știi să vorbești despre viață cu mai-marii înțelepți ai popoarelor adică bătrânii din autobuz și fă sală, dragă… sau ceva sport să poți apăra femeia dacă vă atacă un sinistru pe stradă.

Pfff, tare multe sfaturi are Ovidius, așa că o să continuăm în articolul următor. Stați p-aici, nu fugiți.