Chiar functioneaza parfumurile cu feromoni pentru barbati?

Daca esti o persoana care se informeaza mult despre atractia sexuala intre doi parteneri, atunci cu siguranta ai auzit de parfumurile cu feromoni care fac femeile sa se simta atrase in mod inconstient de barbati (si invers, in cazul parfumurilor cu feromoni pentru femei).

Unele persoane ridica in slavi feromonii si ii considera factorul principal in cucerirea femeilor.. In timp ce altii ii considera un factor secundar sau chiar nu folosesc deloc.

Toti stim ca mirosul joaca un rol important in atractia dintre doua persoane. Nu te poti simti atras de o persoana care nu miroase bine. Daca o persoana miroase ciudat, acest lucru denota o problema la nivelul igienei sale.

Cu toate astea, in acest articol o sa vorbim mai mult decat despre sampon sau sapun. Este posibil ca secretul pentru care te simti atras fata de o persoana sa fie… feromonii. Exista chiar si parfumuri cu feromoni in sex shopuri.

Ce sunt feromonii?

Termenul “feromoni” a aparut prin 1959. Oamenii de stiinta considera ca comunicarea intre doua persoane se face in primul rand prin “chimiosemnale”, adica prin semnale chimice care se transmit intre cele doua persoane. Acestea pot insemna mirosul persoanei respective si hormonii pe care ii transmite. De exemplu, un barbat alfa va transmite semnale sexuale mult mai puternice, astfel ca are ma multe sanse sa cucereasca o femeie. Cand un barbat este increzator in propriile forte, acesta emana un hormon sexual numit feromoni.

Asadar, femeile inteleg ca acea persoana este puternica si sigura pe ea. Femeile adora asta, adora siguranta adora masculinitatea! Multe animale folosesc feromonii pentru a comunica la nivel chimic. Totusi, au un sistem de comunicare mult mai complex decat animalele.

Exista o varietate uriasa de factori care dicteaza atractia intre oameni. In primul rand, evident, este atractia fizica. Cum arati, cati bani ai, daca esti in forma, mirosul tau natural, interesele tale, personalitatea ta, varsta, credintele religioase/politice, toate acestea influenteaza nivelul de atractie intre doua persoane.

Feromonii fac barbatul sa inspire incredere, ii da o aura de “barbat alfa”. Un barbat care emana feromoni automat este vazut de femei precum un potential partener de viata. Astfel, feromonii joaca un rol important in determinarea nivelului de atractie intre doua persoane.

Cum functioneaza feromonii?

Feromonii sunt studiati de cercetatori de cateva decenii. De fapt, primul om de stiinta care a sugerat ideea de feromoni a fost un doctor german numit Gustav Jager. In 1878, acesta a publicat o carte numita “The Discovery of the Soul” (“Descoperirea Sufetului”) care sugera ca pielea emite niste compusi, niste substante care dicteaza atractia intre doua persoane.

Teoriile sale au fost cu mult peste timpul lor, asadar cu toate ca pe atunci aceasta carte nu a fost foarte bine vazuta, in zilele noastre feromonii se stie ca functioneaza.

Din pacate totusi, inca nu stim exact cum functioneaza, inca se fac studii si cercetari asupra acestora.

Totusi, ca regula generala, se stie ca feromonii induc activitatea sexuala si atractia intre doua persoane. Feromonii emanati de o persoana activeaza stimulii sexuali ai persoanei de sex opus care este langa. Stim ca feromnii mai au si alte efecte asupra oamenilor, insa nu stim exact ce efecte, nu stim exact toate rolulile pe care le joaca feromonii in viata unui om.

De exemplu, se crede ca feromonii sunt responsabili de asemenea pentru femeile care isi sincronizeaza perioada de menstruatie, acest lucru intamplandu-se adesea la femeile care petrec mult timp impreuna.

Primele descoperiri precise ale feromonilor au fost facute in 1959. Acel feromon se numeste bombykol si este secretat de moliile femele pentru a atrage masculii. Ce este fascinant la acest compus este faptul ca poate calatori distante enorme in concentratii mici, ceea ce il face un element chimic transmitator senzational.

Totusi, cercetatorii considera de asemenea ca mamiferele au un sistem mult mai complex decat insectele. Din acest motiv, este mult mai complicat studiul influentelor hormonilor asupra oamenilor.

Rolul pe care il joaca feromonii in viata oamenilor este foarte complicat de descoperit. Se crede ca cele mamiferele detecteaza feromonii printr-un organ special din nas numit organum vomeronasal. Acest organ conecteaza direct hipotalamusul de creier. Astfel, feromonii resimtiti duc informatia direct la creier, iar stimulii sexuali se activeaza imediat.

Oamenii au organul vomeronasal prezent in organism inca din stadiul de fetus. Singura problema este ca organul se atrofiaza inainte ca bebelusii sa se nasca, asadar acest organ se pare ca nu functioneaza la oameni.

Din acest motiv, modul prin care oamenii detecteaza feromonii este mult mai greu de depistat decat la alte mamifere, insa cel mai probabil o fac prin sistemul olfactiv.

Tipuri diferite de feromoni

Exista patru tipuri de feromoni. Acestia includ:

  • Feromoni de eliberare
  • Feromoni primari
  • Feromoni de semnal
  • Feromoni modulatori

Feromonii de eliberare sunt in general strans legati de atractia sexuala. Acestia stimuleaza direct simtul sexual al partenerilor.

Feromonii primari in general iau mai mult timp sa actioneze. Acesta este tipul de feromoni care influenteaza nivelul de hormoni si perioada menstruala la femei.

Feromonii de semnal sunt acei feromoni care contin informatii. Mamele mamifere folosesc acest hormon, de exemplu, pentru a detecta puiul. Acesti feromoni ajuta femeile sa stabileasca care este pulul lor.

In final, avem feromonii modulatori care ajuta la sincronizarea functiilor organismului. Acest tip de feromoni sunt adesea intalniti in transpiratie.

Totusi, in acest articol vom vorbi despre acei feromoni care fac femeile sa se simta atrase de barbati. Se considera ca exista niste feromoni numiti androstenoni care fac care fac barbatul sa para mai aratos pentru o femeie. Cu toate acestea, studiile inca nu sunt finalizate, asadar nu se pot trage concluzii.

Chiar daca efectele si rolul feromonilor inca nu a fost stabilil oficial, exista multe parfumuri cu feromoni vandute in sex shop. In general, aceste parfumuri nici nu au miros, facand femeile sa se simta atrase de barbati (si invers) in mod inconstient.

Cercetatorii studiaza de asemenea si alti feromoni care se considera ca cresc atractia intre doua persoane de sex opus si care sunt adesea comercializati. Iata care sunt acestia:

  • Androstenoni
  • Alpfa-androstenoni
  • Androsteroni
  • Epiandrosteroni
  • Beta-androstrenoli

Cercetarile care studiaza eficienta feromonilor

Unul din cele mai importante studii ale feromonilor a fost facut in 2008 si se numeste “Dovada ca androstadienonele sunt un chimosemnal care moduleaza nivelul de atractie al femeilor asupra barbatilor”

In timpul acestui studiu, efectele androstadienonelor a fost testat in timpul intalnirilor iar rezultatele au fost surprinzatoare. De-alungul studiilor, barbatii care ieseau la o intalnire cu o femeie utilizand acest feromon aveau mai mult succes decat cei care nu il foloseau. Cu toate acestea, multe persoane inca sunt reticente in ceea ce priveste feromonii.

Concluzie

Cu toate ca dovezile dovezile stiintifice sunt limitate, exista totusi studii care dovedesc faptul ca feromonii ajuta barbatii sa cucereasca femeile mai usor in timpul intalnirilor. Este posibil ca o combinatie de feromoni sa ajute barbatii sa cucereasca femeile, insa sunt necesare mai multe studii inainte de a trage o concluzie concreta.