Europa buna – Uniunea Europeana a fost creata si poate fi modificata

Am participat sambata la o conferinta organizata la Free Word Centre in Londra, cu titlul Good Europe. Tema a fost “viziunea noastra despre o Europa buna”. Desi in Londra orice discutie despre Europa duce fara indoiala la problema referendumului care va avea loc in iunie, scopul nu a fost gasirea unor motive pentru britanici de a ramane sau nu in Uniunea Europeana, ci modalitati de a imbunatati UE.

Atmosfera a fost pozitiva, pentru ca majoritatea participantilor erau pro europeni sau indecisi, cu exceptia unei doamne in varsta, care dupa amiaza a stat langa mine la mesele de discutii si care insista ca relatia primordiala a omului este cu Dumnezeu si, pentru motive greu de inteles, insista ca UE impiedica aceasta relatie.

Au participat reprezentanti ai unor partide de stanga din Suedia, Polonia, Cehia, Italia si, bineinteles, Podemos din Spania, marea majoritate exprimandu-si ingrijorarea fata de ascensiunea extremei drepte si ultra-nationalismului. Efortul se incadreaza astfel in trendul actual de unificare a fortelor progresiste pentru o lupta la nivel transnational in scopul imbunatatirii sistemului politic actual.

Inapoi, insa, la ideile care au prins contur sau au fost reamintite si sustinute de participanti si, cred eu, ca sunt realizabile:

E.U. trebuie sa devina mai transparenta, sesiunile Parlamentului European, ale Consiliului Europei si alte intalniri sa fie inregistrate si facute publice.
Toti lobistii sa fie obligatoriu inregistrati si acest registru sa fie public
Parlamentul European, ales in mod democratic, sa aibe control asupra deciziilor Consiliului si sa fie capabil sa propuna legi, nu doar sa le discute si le aprobe.

O abordare comuna si coordonata, in legatura cu criza refugiatilor si centrata in jurul drepturilor omului, de care europenii nu se pot dezice.
Dreptul de a trai si munci oriunde in U.E. este un principiu fundamental, insa trebuie insotit de politici sociale puternice care sa apere drepturile muncitorilor.

Stabilirea unui salariu minim European

Un impozit pe profit comun, pentru a opri cursa intre state in incercarea de a atrage corporatiile internationale, in detrimentul altora.

Este din ce in ce mai greu sa gasesti pe cineva care sa se declare multumit de status quo-ul din societatea europeana. Si, desi tapul ispasitor este U.E. cu toate deficientele care exista, fara doar si poate, in modul de functionare al Uniunii, trebuie sa ne amintim si de lucrurile bune care deriva dintr-o Europa unita.

Nu este cazul sa le insir aici, nu acesta este scopul articolului. Revenind la ce s-a discutat sambata, U.E. a fost creata si poate fi modificata, daca nu functioneaza corect.

Insa, trebuie sa acceptam ca suveranitatea a depasit de mult granitele statale si nu se mai intoarce. Multe din problemele actuale trebuie abordate la nivel european si mondial, iar U.E. este piatra de temelie pe care se pot construi mecanisme eficiente de rezolvare a problemelor la nivel global.

Retragerea in interiorul frontierelor nationale si baricadarea acestora, izolarea, nu sunt alternative. Facem parte din lume, vrem- nu vrem, si asa cum spunea Mohamed ElBaradei: “Nu poti crea o lume mai buna, fara sa fii conectat la ea”.