Calciul in corp

Aproape tot calciul din corp se gaseste in oase. Exista o cantitate infima in sange, responsabila de functii importante cum ar fi contractia muschilor, bataile inimii, si transmiterea impulsurilor nervoase. In mod constant pierdem calciu din sange prin urina, transpiratie si fecale. Ele este inlocuit cu calciu din oase, si astfel oasele pierd in mod continuu calciu. Acesta trebuie reinoit prin mancare. Necesitatile corpului se schimba pe parcursul vietii. Pana la 30 de ani consumam mai mult calciu decat eliminam, si de aceea ingerarea de calciu in copilarie si adolescenta este deosebit de importanta. Mai tarziu in viata, corpul incepe sa intre intr-o pierdere accelerata de calciu iar oasele incep sa piarda mai mult decat acumuleaza. O pierdere prea mare poate duce la oase usor casante sau osteoporoza. Cat de repede pierdem depinde in mare parte si de cantitatea de proteine ingerata, stilul de viata si dieta aleasa

Calciul si laptele

Multe persoane tind sa evite laptele pentru ca acesta contine grasimi, colesterol, proteine alergenice, lactoza si uneori urme de contaminare. Laptele este asociat si diabetului infantil si altor afectiuni grave. Din fericire exista multe alte surse de calciu. Pastrarea oaselor puternice depinde mai curand de prevenirea piederii calciului din corp decat de suplimentarea aportului de calciu. Unele populatii nu consuma produse lactate si ingereaza in mod curent doar 175-475 miligrame de calciu pe zi. Totusi aceste populatii au un grad scazut de osteoporoza, iar cercetatorii cred ca acasta se datoreaza vietii active din punct de vedere fizic si a altor factori care au mai multa influenta asupra osteoporozei decat are calciul.

Reduceti pierderea de calciu

lapte

Ma multi factori afecteaza pierderea de calciu din corp:

-dietele bogate in proteine pot cauza eliminarea calciului prin urina. Proteinele de origine animala cresc acest risc mai mult decat proteinele din plante. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care cei care adopta o dieta vegetariana tind sa aiba oasele mai puternice decat cei care manca carne.

-Cofeina creste rata de eliminare a calciului prin urina

-Dietele bogate in sare la fel

-Alcoolul impiedica absorbtia si asimilarea calciului

-Apa minerala poate incetini pierderea de calciu din oase.

-Exercitiile fizice, o viata activa, incetinesc degradarea oaselor si sunt unul dintre cei mai importanti factori in sanatatea oaselor

Sursele de calciu

Exercitiile si o dieta continand proteine in cantitati moderate va ajuta sa va protejati oasele. Persoanele care au o dieta vegetariana si un stil de viatra activ au nevoi mai scazute de calciu. Totusi acesta este un element esential pentru toate persoanele. Este important sa mancati mancaruri bogate in calciu in fiecare zi.

Acest GRAFIC va prezinta cantitatile de calciu ce se regasesc in cateva dintre sursele vegetale de calciu.