Perioada aceasta de autoizolare a venit în casele noastre peste noapte, nimeni nu s-a așteptat, iar măsura de prevenție a fost cea mai bună soluție pentru a ne proteja în fața unui virus fără tratament. Astfel, unii dintre nou s-au bucurat de avantajul de a putea lucra de acasă, în timp ce alții au fost nevoiți să se adapteze și să intre în “vacanță” pentru o perioadă nedeterminată.
Totuși, pe lângă avantajele precum: timp și bani economisiți sau libertate de organizare, există și dezavantaje precum lipsa socializării cu colegii de birou, dar mai ales un stres suplimentar. Unul dintre riscurile la care ne expunem când lucrăm de acasă este sindromul bornout care poate apărea, desigur, chiar și în momentul în care lucrezi normal, dar și în situațiile de criză cum este această izolare.
Sindromul bornout , cunoscut și sub numele de sindromul job, sindromul oboselii cronice sau suprasolicitare profesională, și se caracterizează prin epuizare fizică , emoțională și mentală cauzată de expunerea excesivă și prelungită la situații stresante, iar persoanele ce suferă de sindromul bornout se simt copleșite de presiunea de a răspunde cerințelor profesionale.
Dacă ești afectat de acest sindrom creativitatea, productivitatea și nivelul de energie sunt afectate, astfel te vei simți din ce în ce mai lipsit de control asupra situațiilor cărora trebuie să le faci față și devii neajutorat și frustrat în mod constant.
Cauzele oboselii excesive legate de locul de muncă:
- Lipsa recunoașterii și recompensării muncii prestate
- Senzația de lipsă de control asupra propriilor activități
- Activități monotone, repetitive,
- Lucru sub presiune constantă
De asemenea, situația de acasă poate complica lucrurile, acum când trebuie să te împarți astfel încât să ții lucrurile sub control acasă, cât și deadline-urile de la birou presiunea poate deveni destul de mare, iar starea ta psihică să nu îți fie de ajutor din cauza grijilor pe care le avem toți în această perioadă.
Păstrează-ți mintea limpede, crează-ți o rutină și fă-i pe cei dragi să înțeleagă că trebuie să contribuie la binele comun al casei și că este cazul să împărțiți responsabilitățile. Nu te lăsa pradă stărilor de stres și transformă oportunitatea de a sta acasă în timpul cel mai potrivit pentru a sta alături de familia ta.