Petrolul – Partea I. Musamalizarea riscului reprezentat de combustibilii fosili

Petrolul este, probabil, cea mai importanta resursa naturala. Creeaza, sustine sau darama economii, de la el incep si se termina conflicte, confera putere si prestigiu natiunilor care poseda zacaminte inportante. Marile companii petroliere, precum Exxon Mobile, B.P. sau Shell au capitaluri uriase si influenteaza politica mondiala.

Acestea s-au aflat in centrul atentiei, de cele mai multe ori, datorita scandalurilor provocate de accidente la platformele lor petroliere care au produs dezastre ecologice ( vezi cazul B.P. la platforma din Golful Mexicului in 2010).

Daca mai punem la socoteala, metodele controversate de extragere, precum fisurarea hidraulica sau explorarea in regiuni precum Articul, vedem de ce aceste companii sunt inamicul numarul unu al unor organizatii precum Greenpeace.

Noi documente iesite la suprafata de curand, probeaza ca aceste companii sunt mai ticaloase decat am crezut noi. Companiile petroliere au coordonat o campanie de musamalizare a riscurilor determinate de incalzirea globala, incepand cu mai bine de 45 de ani in urma.

Un raport aparut in februarie anul trecut, scoate la lumina faptul ca Exxon Mobile, cea mai mare companie petroliera, a stiut despre incalzirea globala inca de la inceputul anilor opzeci, insa a ales sa ascunda acest fapt si sa cheltuiasca sume imense pentru contestarea schimbarilor climatice.

Documente publicate de curand de Stanford Reserch Institute, demonstreaza, insa, ca American Petrolium Institute, o asociatie a producatorilor americani de petrol si gaz natural, a fost informata de cercetatori inca din 1968 despre faptul ca “ omul este in prezent angajat intr-un vast experiment geofizic cu mediul inconjurator si planeta” un experiment care “ar putea cauza schimbari climatice la nivelul intregului glob”.

In continuare acest raport vorbea de “ schimbari climatice semnificative care vor aparea probabil pana in anul 2000. Daca acest lucru se intampla, spuneau cercetatorii “putem sa ne asteptam la evenimente precum topirea ghetarilor, cresterea nivelului marilor si incalzirea oceanelor”.

Este clar ca petrolierii au fost informati inca de atunci, cu acuratete, despre efectele pe care dependenta noastra de combustibilii fosili , asupra planetei, insa au decis sa tagaduiasca in continuu de atunci schimbarile climatice si s- au angajat intr-o campanie de musamalizare mai mare si mai daunatoare decat cea a companiilor de tabac.