Modelele mai putin rele nu produc rezultate pozitive

Este din ce in ce mai plin FB de politicieni straini dati exemplu pentru ai nostri. De la oameni comuni, la persoane cunoscute precum Lucian Mindruta, fiecare isi impodobeste pagina precum bradul de Craciun cu alde Lula da Silva, fara sa pomeneasca de spagile de la Petrobras sau Vladimir Putin, ignorand miliardele din Panama si mortile suspecte ale opozantilor.

Exista insa doua categorii printre acesti pescari de politicieni exemplari de pe mapamond. Cei cu putina experienta si capacitati intelectuale reduse, pecuiesc “la japca”. Tehnica asta nu permite finite si de obicei agate, doar mari dictatori. Astfel FB lor este plin de laude la adresa “oamenilor puternici” care folosesc cel mai rudimentar populism in construirea imaginii, precum Vladimir Putin sau Viktor Orbán.

Tactica acestora este simpla. Iei de guler un patron de la o fabrica de ciment in ruina, pe care probabil tot tu l-ai pus in acea pozitie si stergi cu el pe jos sau ridici “Marele Zid Chinezesc” in jurul tarisoarei, pentru a o apara de imigrantii sirieni.

Pescarii mai experimentati si educati, folosesc metode mai sofisticate si exemplele pe care ei le agata sunt de obicei din democratiile vestice. Aici liderii sunt nevoiti sa fie atenti la sensibilitatile populatiei care inca mai crede in drepturile omului si inca nu este orbita complet de valul de nationalism care revine in forta.

Astfel, campaniile de PR preluate si publicizate din acest sector se axeaza pe modestie si apropierea politicianului de omul de rand. In topul preferintelor- de obicei politicienii conservatori englezi. Boris Johnson mergand cu metroul, aparent zilnic sau un Cameron pedaland prin fata biroului de la numarul 10 Downing Street.

Ultimul exemplu in acest sens, Lucian Mindruta, indeamna politicienii romani sa ia exemlul Prim-ministrului britanic, care ar fi cumparat un Nissan Micra uzat pentru sotia sa.

Ridicolul exemplului este evident, rasfatatul Cameron, nascut si crescut in puf, educat la scoli particulare a caror taxa anuala este mai mare decat valoarea noului mertan al lui Mandruta, merge personal sa cumpere o “tigaie” de 1500 de lire si apoi o da sotiei, aparent pentru a o folosi.

Explicatia lui Mandruta, atunci cand publicul sau protesteaza in fata unor exemple atat de ridicule, pare a fi ca incearca sa gaseasca exemple positive. Cum exact poti folosi evidente incercari de manipulare a publicului ca unexemplu pozitiv, eu nu inteleg.

Desi este adevarat ca parca nicaieri in lume nu gasesti o adunatura mai mizerabila si puturoasa de politicieni ca aici, pe plaiurile mioritice, totusi ,daca tot ce poti pune in contrast sunt altii mai putin rai, nu te poti astepta la un rezultat bun.