Gramada de compost trebuie formata la semiumbra ca sa nu se usuce. Pentru ca ramele sa poata intra in compost, se formeaza gramada direct pe pamant, in cazul in care nu se formeaza direct pe pamant ramele trebuie ‘importate’. Orice material organic care ramane nefiert care ramane in bucatarie sau gradina (cu exceptia carnii) se poate adauga la gramada de compost. Ingredientele mari sau aspre, cum ar fi crengile sau resturile de la ajustarea arbustilor trebuiesc maruntite.
La formarea gramezii este foarte important ca straturile sa fie formate lejer, pentru ca procesul descompunerii are nevoie de oxigen. Din cand in cand intoarceti straturile cu lopata ca straturile sa fie bine aerisite. Gunoiul mai umed se lipeste si putrezeste, de aceea ar trebui amestecat cu ingredientele mai uscate. Compostul este gata in momentul in care capata culoarea maroniu inchis si a devenit faramicios.
Daca sunteti in cirza de timp puteti cumpara compost gata preparat, sunt o multime de anunturi online la cele mai bune preturi.
Descompunerea turbo
Aproximativ doi ani de zile dureaza pana cand o gramada de compost s-a transformat in humus bun. Procesul descompunerii se poate accelera putin, daca se adauga un amestec de diferite plante. Astfel compostul poate sa fie gata primavara in 6 saptamani, toamna in 3 luni, iar iarna dupa 5 luni.
Puterea plantelor pentru compost
O reteta veche si eficienta spune ca la compost se pot adauga si cateva plante cunoscute ca plante medicinale.
- amestec de plante
- coaja de stejar
- ceva miere
- 6 lingurite de lactoza
Se aduna frunzele si florile urmatoarelor plante, cel mai bine dimineata: valeriana, urzica, musetel, papadie si coada-soricelului. Se usuca incet in cuptor la 35 grade Celsius, apoi se macina fiecare plante in parte si se pastreaza separat. Se amesteca 6 stropi de miere cu 6 lingurite de lactoza. Se adauga la acest amestec cate o lingurita din fiecare planta si din coaja de stejar macinata. Aceasta cantitate ajunge de regula pentru un an.
Pentru inceput se dau 2 lingurite din aceasta compozitie la 500 ml de apa de ploaie si se lasa sa stea 24 de ore. Folosind un bat se fac 5 gauri in gramada de compost si se toarna in fiecare gaura cate 6 lingurite din licoarea de plante. Se acopera gaurile cu pamant si se batatoresc. La nevoie se repeta procedeul.