Ce reprezinta administarea de imobile sau blocuri?

Intai sa vedem ce inseamna un bloc de locuinte. Un bloc de locuinte reprezinta o proprietate imobiliara, apartamente sau spatii destinate pentru alte scopuri decat cel de locuinta, cum ar fi cel pentru o frizerie sau un cabinet dentar.

Administrarea tehnica presupune planificarea, organizarea si coordonarea lucrarilor ce tin de intretinere, ceea ce o face sa fie si cea mai vizibila activitate. Administrarea tehnica mai presupune activitati cum ar fi mentinerea in siguranta a cladirilor, informarea presedintelui si a comitetului cu privire la starea cladirilor, verificarea subsolului, a cailor de acces, a functionarii ascensorului, a instalatiei electrice, supravegherea si verificarea lucrarilor de reparatii. Procurarea materialelor necesare pentru intretinere si pentru reparatii, verificarea realizarii contractelor incheiate cu furnizorii de bunuri si servicii, urmarirea facturarii corespunzatoare a consumurilor de apa, energie electrica sau termica, mici interventii pentru functionare a instalatiilor de pe proprietatea comuna, afiseaza listele lunare a cotelor de intretinere, mentine o relatie de comunicare adecvata cu proprietarii din asociatie si verifica personalul ce presteaza in folosul asociatiei. Alte activitati din categoria administrarii tehnica sunt inspectarea proprietatii comune pentru a elimina posibilile defecte la instalatii, cum ar fi prize, geamuri, becuri, verificarea instalatiei de incalzire inainte de inceperea sezonului rece.

Administrarea contabila presupune activati precum: calcularea cotelor de intretinere, calcularea penalitatilor, calcularea consumurilor de apa rece si apa calda in baza citirilor date de catre proprietarii, emiterea fiselor de penalitati, comunicarea de informatii catre proprietari cu privire la repartizarea cheltuielilor lunare in privinta intretinerii.

Administrarea financiara presupune activitati precum: Factura detaliata per apartament emisa lunar si trimisa prin e-mail sau depusa in cutia postala. Repartizarea penalitatilor si calculul penalitatilor aplicate si repartizarea si calculul subventiilor, calculul cotelor si listelor de intretinere, intocmirea listelor de intretinere si a listelor cu restantieri sau citirea contoarelor de apa rece, apa calda.

Alte activitati sunt cele de curatenie care includ maturatul sau spalatul scarii, a garajului, a curtii, a intrarii in bloc si a peretilor liftului, curatenia generala ( de doua ori pe ani), curatatul si stersul geamurilor, oglinzilor sau a tocurilor usii curatatul, spalatul pubelelor si pregatirea pubelelor pentru salubritate, stersul prafului de pe balustrade, curatenia in subsol, indepartarea zapezii in zona de acces a scarii blocului, maturarea zonelor comune ale blocului cum ar fi gradina sau trotuarul, sapatul in gradini si tunsul ierbii.

In administrarea blocului se mai pot adauga servicii precum cel al senzorilor de miscare sau a interfoanelor. Instalarea senzorilor de miscare este foarte eficienta pentru asociatiile de locatari intrucat scade costul facturii pentru electricitatea cu cel putin 30%. Senzorii de miscare pot fi setati sa functioneze doar pe timp de noapte, ceea ce ar scadea din nou semnificativ costul electricitatii sau permanent.