Ce fel de pamant am in gradina?

Tipuri de pamant

Tipul unui pamant se poate determina prin finetea fiecarei particule de pamant. Un pamant usor are o cantitate mai mare de particule aspre, constand intr-o mare masura din nisip. Acesta este format, la randul lui, din particule mici de roca ce se pot vedea cu ochiul liber.

Un pamant greu, in schimb, este format din particule foarte fine, de unde putem trage concluzia ca este format din mult lut si argila. Particulele de argila nu se pot vedea cu ochiul liber, sunt aspre si se pot modela usor. Lutul e fin, moale si luceste a grasime.

Plantele se dezvolta deobicei cel mai bine intr-un pamant care contine si nisip si lut in aceleasi proportii si care inmagazineaza apa de ploaie si substantele nutritive in proportii potrivite. Intr-un pamant care contine in mare parte lut, particulele sunt atat de dese incat apa de ploaie nu patrunde atat de bine, iar substantele nutritive nu ajung la plante.

In cazul unui pamant nisipos apa si substantele nutritive se scurg prea repede. O veche intelepciune din batrani spune ca pamantul nisipos se imbunatateste cu humus, iar pamantul greu trebuie amestecat cu nisip.

Test pentru aflarea tipului de pamant

Solurile care sa constea doar din nisip, argila sau lut sunt rare. Insa proportiile in care se afla in amestec le puteti afla facand testul urmator:

  • 1 pahar cu apa
  • 1 pumn de pamant

Se pune pumnul de pamant in paharul cu apa si se amesteca bine. Se asteapta aproximativ 12 ore pana cand s-au asezat partile componente. Dupa care puteti constata urmatoarele: nisipul avand cele mai mari particule este prmul care se depune pe fundul paharului.

Apoi urmeaza argila. Lutul este mai usor si mai fin si se depune mai greu. Humusul, cel mai usor component, formeaza stratul superior si chiar pluteste la suprafata. Combinatia optima a solului este argila si nisip in aceasi proportii, iar stratul de humus este pregnant.

Componenta solului se poate afla si daca priviti mai atent plantele care cresc in mod natural in gradina dumneavoastra. Acestea pot fi adevarati indicatori, intrucat fiecare planta are preferinta ei pentru un anumit loc in care creste. Astfel, pe pamant uscat cresc doar plantele cu radacina adanca sau care inmagazineaza bine apa. Pe solul umed cresc plantele care nu pot retine apa prea bine si care au radacine ce nu putrezesc usor.

Pamantul argilos este preferat de piciorul-cocosului-de-camp, palamida, patlagina, coada racului si papadia.

Pe pamantul bogat in humus cresc de regula racovina, mustarul-de-camp, fumarita si spanacul salbatic. Un continut bogat de azot este indicat de urzica, matraguna si busuioceasa. Solul nisipos este indragit de cimbrul-de-camp si de troscot. Daca pamantul e sarac in calcar, vor creste soparlita, romanita puturoasa si ridichea salbatica. Solul calcaros e preferat de volbura, mac si dumbet.

Ce ne spune macul:

Acolo unde creste mai mult mac decat buruiana, solul contine mult calcar si ceva azot.