Desi pare un pas simplu, alegerea numelui unui domeniu este mai complex decat pare . Prima problema de care te vei lovi , va fi faptul ca , numele care il doresti , e deja ales de cineva.
Inregistreaza numele firmei tale
In cazul in care detii deja o companie / firma , cea mai buna alegere poate fi inregistrarea numelui acesteia . Pentru un site personal o excelenta alegere este chiar numele personal , este o sansa foarte mica , ca un site cu acelasi nume sa fie deja , iar oameni te vor recunoaste mult mai usor , astfel putand sa iti dezvolti un brand in jurul acestora . In cazul firmelor , client cunosc deja numele , iar site-ul se asteapta sa fie acelasi .
Cuvinte cheie legate de afacerea ta
Multe site-uri sunt legate strict de anumite cuvinte cheie . De exemplu , te astepti ca un nume de domeniu cum ar fi “cadouri4everyone.ro” sa fie legat de cadouri pentru toata lumea .
In acesta situatie , ar fi indicat sa arunci o privire la cuvintele derivate , la cuvintele legate de acea nisa , sa experimentezi combinatii ale acestora , in special pentru a gasi un nume de domeniu care sa reflecte continutul site-ului si in acelasi timp sa fie utilizabil , scurt si usor de retinut .
Asigura-te ca e usor de retinut
Cele mai bune nume de domenii trebuie sa fie usor de tinut minte , chiar daca acel cuvant nu este in limba romana , sau nu este neaparat un cuvant care are un inteles . Gandeste-te la Google , Amazon , Twitter , etc. Pentru a intelege mai usor faceti urmatorul exericitiu , care nume il retineti mai usor : sfaturipentrugradina.ro ( sfaturi pentru gradina .ro) sau gradinar.ro ?
Evita pe cat posibil numerele si cratimele
Un nume usor de retinut ar trebui format doar din cuvinte , pentru simplul motiv ca de multe ori este mai usor de scris asa cum se aude
, astfel se evita greselile de scriere . Folosirea uneicratime nu face decat sa incurce utilizatorii , de multe ori uitam sa tastam cratima intre doua cuvinte astfel multi utilizatori vor ajunge mai mult ca probabil pe siteul concurent , si desigur nu dorim asta . Ca exemplu “ slabeste-sanatos.ro” sau “slabestesanatos.ro “
Utilizarea prefixelor si sufixelor
In cazul in care numele ales de tine pentru domeniu este luat , incearca adaugarea unui prefix sau sufix . Acest mic truc este o tehnica ce nu de putine ori este un success .
Foloseste cuvinte placute
Unele combinatii de cuvinte apparent inoffensive ce apar in numele domeniului pot ajunge sa fie catalogate drept ridicule sau dezgustatoare impreuna . Asigura-te ca oamenii nu vor intelege ceva gresit din denumirea site-ului.
Cateva exemple din lumea reala:
ExpertsExchange.com poate fi perceput ca ExpertSexChange.com
WhoRepresents.com poate fi citit ca WhorePresents.com
Mole Station Nursery – MolestationNursery.com
Care extensie este cea mai buna ?
Intotdeauna prima varianta de luat in calcul ar trebui sa fie .com , indiferent de natura activitatii sau de tara de resedinta. Trebuie sa iei in calcul factorul demografic , mai pe scurt de unde vor intra cei mai multi utilizatori.
Daca cei mai multi utilizatori vor intra din romania, .ro estea cea mai buna varianta pentru tine , deoarece multi utilizatori considera ca un domeniu cu extensia .com furnizeaza informatii in limba engleza ( ceea ce de multe ori este eronat ) astfel evita vizitarea acestor site-uri