Ce este Search Engine Optimization (SEO)?

Pentru a sti ce reprezinta SEO trebuie sa stiti mai exact la ce se refera sau, cu alte cuvinte, ce inseamna. O traducere in romana pentru search engine optimization, prescurtat SEO, ar suna cam in felul urmator: promovarea si optimizarea  unui motor de cautare.

Cu ceva ani in urma, cand internetul era guvernat doar de cateva (milioane de) site-uri,  au aparut si browserele de cautare,  care constituiau un fel de punct initial al navigarii. Pentru a putea intocmi un fel de clasament al traficului pe diverse motoare de cautare, specialistii IT au ajuns la concluzia ca este neaparat nevoie de un fel de contabilizare si control al traficului in motoarele de cautare si, astfel, a aparut  SEO, al carui rol consta in cresterea calitativa a traficului pe un site.

SEO poate fi de doua tipuri: interna (on-site optimization)  si externa (off-site optimization).

In paralel cu evolutia Internetului a evoluat si SEO, ajungand in ziua de astazi sa includa, pe langa multe altele, si cateva ramuri care au drept tinta cresterea traficului unui site prin orice surse, fara a se limita doar la cautarile organice.

Destul de frecvent in SEO se vorbeste despre un echilibru si un fel de armistitiu intre pornirile instinctive si pornirile dobandite. Cu alte cuvinte, este vorba de un fel de gestionare a resurselor si prioritizare a eforturilor.

Cand vorbim despre SEO, problema este daca cineva are sau nu nevoie de asa ceva. Daca vreti sa fiti pe un loc fruntas in clasamentul Google, cu siguranta raspunsul este afirmativ. Cu siguranta, in momentul in care sunteti convinsi ca aveti neaparat nevoie de aceasta tehnica, trebuie sa fiti pregatiti sa si investiti cat de cat, dar tineti cont ca rezultatele se vor vedea cu adevarat pe un termen mai  lung.

Un site care a fost optimizat este acela care va ofera satisfactie atat din punct de vedere al traficului (acesta sa fie cat mai mare) cat si din punct de vedere al profitului obtinut.

Cel mai important aspect al promovarii  site-urilor in diverse motoare de cautare este faptul ca nu este suficient ca acesta sa ocupe un loc fruntas, ci este vital sa se mentina pe acel loc. Nu trebuie sa desconsiderati niciodata concurenta, in momentul in care site-ul dumneavoastra se afla in varful clasamentului. Cu alte cuvinte, optimizarea SEO nu se va termina niciodata. In permenenta vor trebuie facute modificari, in functie de idei, de strategii sau de evolutia concurentei.