Mitul Proteinelor

In trecut, se credea ca nu te poti supraalimenta cu proteine. In perioada anilor 1900, americanilor li se spunea sa consume cel putin 100g de proteine pe zi. Incepand cu anii ’50 celor care isi faceau probleme legate de sanatate li se spunea sa isi suplimenteze ratia de proteine. In prezent unele regimuri de slabit incurajeaza consumul sporit de proteine pentru a favoriza pierderea in greutate. Americanii oricum tind sa ingereze de doua ori mai multe proteine decat au nevoie. O astfel de dieta de slabit, desi are uneori efect pe termen scurt aduce cu sine riscurile asociate unei diete cu multe proteine. Proteinele in exces au fost deseori asociate osteoporozei, bolilor de rinichi, calculilor urinari si unele cazuri de cancer.

Caramizile vietii

Oamenii construiesc proteinele corpului din aminoacizii pe care ii obtin din proteine consummate. O dieta variata din fasole, graunte si vegetale contine toti aminoacizii esentiali. In trecut se credea ca plante diferite trebuie consumate impreuna pentru a obtine toata gama de proteine, dar cercetarile mai noi arata ca nu este cazul. Multe autoritati in domeniu considera ca nevoile proteice pot fi cu usurinta satisfacute prin consumarea unei varietati de aminoacizi pe durata unei zile. De asemenea, consumarea unei cantitati suficiente de proteine este necesara corpului.

proteine

Problema excesului de proteine

Dieta normala contine carne si lactate. In consecinta, are prea multe proteine, ceea ce poate conduce la probleme serioase de sanatate:

-Bolile de rinichi, datorate excesului de nitrogeni care forteaza rinichii. Persoanele cu boli de rinichi sunt incurajate sa manance diete cu putine proteine. Astfel de diete reduce excesul de nitrogen si ajuta la prevenirea bolilor de rinichi.

-Cancerul. Desi grasimile sunt substantele cele mai incriminate in cresterea riscului de cancer, proteinele au si ele un rol. Populatiile care mananca carne regulat au un risc cresut de cancer la colon, iar unii cercetatori cred ca grasimile, proteinele, cancerigenii naturali, si absenta fibrelor in carne au si ele un rol.

-Osteoporoza si pietrele la rinichi; dietele bogate in proteine, si in special proteine de origine animala se crede ca se afla la baza excretiei de calciu mai mult decat este normal. Tarile cu diete cu continut redus de proteine au o incidenta mai mica a osteoporozei si fracturilor de sold. Savantii englezi afirma ca 34 de rame de proteina din peste cresc riscul foemarii calculilor urinari cu 250%

O perioada mare de timp s-a crezut ca atletii au o nevoie mult mai mare de proteine. Acum se crede ca atletii au nevoie doar de putina proteina in plus, care poate fi obtinuta usor din cresterea portiilor de alimente. Dieta vegetariana este foarte buna pentru atleti. Pentru a consuma un meniu care contine suficiente proteine, dar nu in exces, se inlocuiesc pur si simplu produsele din animale cu cereale, plante verzi, legume si fructe. Cat timp se consuma o varietate de plante in cantitate suficienta cat san e pastram greutatea corporala, corpul are suficiente proteine.