Întoarcerea spre artă și frumos – top 5 muzee pe care le poți vizita din confortul casei tale

Pe fondul agitației generale, muzeele și instituțiile culturale atât din țară, cât și din întreaga lume și-au închis porțile pentru public in 2020. Totuși, chiar dacă holurile acestor instituții nu mai pot fi umblate de vizitatori curioși de pe întregul mapamond, acest lucru nu înseamnă că o conexiune bună la internet și puțină aplecare pentru subiect nu poate rezulta într-o experiență uimitoare chiar în confortul casei!

Google Arts & Culture a făcut echipă cu peste 2500 de muzee și galerii din întreaga lume pentru ca orice iubitor de frumos să poată răsfoi din propriul sanctuar de liniște colecțiile de talie mondială. Galerii din întreaga lume sub forma unor tururi virtuale și a exponatelor online sunt acum disponibile privitorilor.

Pentru cei care caută inspirație pentru călătorit din confortul canapelei, am întocmit o listă de doisprezece muzee care au găsit noi modalități de a-și îndeplini misiunea critică de a cultiva creativitatea și de a face arta mai accesibilă.

Muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid

Acasă la cea de-a doua cea mai mare colecție de artă privată din lume, muzeul Thyssen-Bornemisza ne încântă cu capodoperele unor mari artiști din aproape fiecare mișcare de artă – pentru a numi doar câteva, Jan van Eyck, Titian, Caravaggio, Rembrandt, Picasso și Dalí.

Pentru a evidenția aceste comori artistice, muzeul din Madrid oferă o serie de resurse multimedia. Utilizatorii pot face un tur virtual al întregii clădiri (sau un tur tematic), pot vizita exponate și viziona videoclipuri din culise cu interviuri, prelegeri și studii tehnice.

Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul

Din dorința de a oferi o experiență plină de satisfacții culturale, încă de la deschiderea porților în 2013, Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul (MMCA) s-a poziționat ca platformă culturală proeminentă și lider în arta coreeană.

În colaborare cu Google Arts & Culture, MMCA oferă acum un tur virtual al colecțiilor sale. Această experiență trece vizitatorii prin șase etaje de artă modernă și contemporană din Coreea și din întreaga lume. Cei care doresc un progres educațional pot urmări prin acordarea tururilor înregistrate conduse de curator.

Casa Annei Frank din Amsterdam

Casa Annei Frank, înființată în 1957, încearcă să informeze publicul prin programe educaționale și tururi în clădirea în care adolescenta și familia sa s-au ascuns în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru a aprofunda mai mult povestea detaliată în jurnalul Annei Frank, vizitatorii online pot viziona videoclipuri despre viața ei, pot explora anexa secretă în care familia s-a ascuns de invadatorii nemți, dar pot arunca o privire chiar și în jurul casei în care locuiau înainte de a fi nevoiți să se ascundă.

Muzeele Vaticanului

Bucurându-se de o colecție de peste 70.000 de lucrări și artefacte care se întind pe secole, Muzeele Vaticanului care se întind pe 5,5 hectare sunt printre cele mai de calitate instituții culturale italiene.

Oricine este interesat, poate vizita șapte secțiuni diferite, bucurându-se de vizionarea Capelei Sixtine în 360 de grade, a plafonului lui Michelangelo și frescei de la Judecata de Apoi. Printre alte obiective turistice se numără și camerele lui Rafael, unde se află școala artistului renascentist din Atena și locații mai puțin cunoscute, dar la fel de somptuoase, precum Muzeul Pio Clementino, Capela Niccolinei și Sala Chiaroscuri.

Galeria Națională din Londra

Ultima oprire este la Londra, unde puteți face un tur virtual în 18 săli ale celebrei galerii. Acolo vă veți putea bucura de o vedere panoramică a sălilor muzeului, unde veți intra în contact cu o colecție largă de capodopere artistice folosind instrumentele virtuale ale Galeriei Naționale.

Acest muzeu găzduiește peste 2.300 de lucrări care reflectă tradiția vest-europeană între secolele XIII și XIX. Cele mai importante elemente ale colecției includ Floarea-soarelui lui Vincent van Gogh și The Fighting Temeraire de J.M.W Turner.