Despre stagiu

Pozitia mea pe acest subiect a fost usor deviata de la sensul in care vad eu lucrurile intr-un articol din Capital si vreau sa o clarific.

Incep prin a spune ca nu sunt un adversar al stagiului. Insa vad sistemul de stagiu actual ca un instrument de restrictionare a accesului tinerilor la exercitarea cu drepturi depline a profesiei, prin limitarea acordarii dreptului de semnatura.

Metodologia de stagiu prevede conditii din ce in ce mai drastice de efectuare a stagiului si de inscriere la interviul de acordare a dreptului de semnatura. Interviul, odata o formalitate, a devenit un examen cu rata de promovabilitate mica datorita criteriilor arbitrare si subiective de evaluare. Intreaga experienta a stagiului este umilitoare pentru arhitectii stagiari si daunatoare pentru piata de proiectare.

Obligativitatea efectuarii stagiului dupa metodologia actuala genereaza concurenta neloiala – o firma cu cativa stagiari nesalarizati va oferi servicii mult mai ieftine decat una cu arhitecti asociati.

Dupa cei sase ani de facultate, un absolvent de Facultatii de Arhitectura ar trebui sa aiba cunostintele necesare pentru a proiecta. Rolul stagiului este acela de tranzitie intre scoala si partea practica a profesiei, cu cea mai importanta valenta a ei – responsabilizarea.

Asa ca, din punctul meu de vedere, rolul stagiului e de a facilita asumarea treptata a responsabilitatii in contact cu realitatea. Iar rolul indrumatorului este de a fi plasa de siguranta a arhitectului stagiar, pana invata sa zboare. Haideti sa nu mai taiem aripi.