Speakerii motivationali – sarlatanii mei preferati

In mod sigur exista un om, doi, trei, patru, etc. care s-au enervat pe mine pentru ca am numit „speakerii” motivationali niste sarlatani, dom’le. Dar asta e adevarul. Va explic un pic mai jos de ce am o parere atat de rea despre ei cand si eu la randul meu imi place sa ma aflu un om destept care sa le spuna la altii cum si ce sa faca.

Am fost de curand la o conferinta, care de fapt isi zicea „seminar” de dezvoltare personala. Intentia seminarului era sa ii ajute pe oameni sa se imbogateasca atat sufleteste cat si financiar peste noapte, sa atraga binele in viata lor (cei care v-ati dat seama despre ce conferinta e vorba shhshh!

Ca nu vreau sa ma dea in judecata omu’ pentru defaimare, jigniri si alte cele, pentru ca el castiga bani din asta), si toate astea sustinute de experienta personala a speaker-ului motivational care organiza conferinta.

Bun, baiul e ca tocmai el spunea in timpul conferintei ca experienta personala a altuia nu garanteaza succesul tau. Deci…conferinta era degeaba au ba?

Am rezistat cam 40 de minute ascultandu-l pe acest speaker motivational. Va jur solemn ca nu m-am dus cu ganduri negre acolo. M-am dus cu mintea si sufletul deschis sa…din curiozitate.

Dar din primele minute mi-am dat seama ca nu vorbeste un speaker motivational care vrea sa ajute oamenii sa se dezvolte armonios, fizic si psihic ci un om de afaceri care face ban, ban, ban din a promova unor oameni pierduti in viata lor ideea de dezvoltare personala.

A avut cateva idei bune, nu zic nu. La randul meu, reciclez acele idei oamenilor suparati pe viata sau nehotarati pe care-i intalnesc. Pentru ca sunt niste idei de baza pe care tot psihologul, psihoterapeutul, yoginul sau omul spiritual le cunoaste.

Practica e mai grea

Speaker-ul motivational a inceput cu „aveti trei minute sa mergeti la toaleta ca dupa aia incepem si nu-mi place sa bla, bla, bla”. Bai, nenica, cum sa-mi restrictionezi tu mie una dintre nevoile naturale si de netagaduit traire? Parca erai in fata mea sa ma ajuti sa ma dezvolt personal, sa ma iubesc, sa nu ma vait, sa fiu pozitiv, dar cum pot face toate astea cand vezica mi plina si tot corpul meu urla „ Aoleo, Liberté!!”

Am trecut peste ideea lui cam in 5 minute pentru ca preferam sa fiu impotriva lui decat impotriva naturii mele.

Alta idee care m-a jenat la creieras a fost ca de pe o zi pe alta el ma poate ajuta sa fac din saracia mea o bogatie muntoasa, asta pe langa faptul ca o sa fiu atat de iluminata incat Buddha va fi copil mic pe langa mine.

Bine, ideile astea le zicea in timp ce pe masa din fata lui si pe masa din lateralul nostru erau afisate cartile scrise de el si de indrumatorii lui, coperte lucioase si colorate, logic, de vanzare, nu de daruit.

Dar sa nu fim rai. Multi castiga bani din lipsa altora: psihologi, doctori, bloggeri, traineri, profesori si tot asa.

Deranjant e faptul ca o gramada de speakeri motivationali sau oratori sau cum vreti sa le spuneti duc o lipsa enorma de modestie!

Modestia e trasatura numarul 1 a omului intelept

In timp ce asteptam sa se stranga lumea, el ne-a pus un video cu…EL! Cu el, cu speaker-ul care vorbea la camera cat de interesant si de minunat e el si ceea ce face el. Si pe parcursul conferintei, ne-a mai promis un video care ne va inspira crunt….cu EL! Cu el care dadea interviu la ceva televiziune! Si in tot acest timp, el se holba la sinele lui! Cu vadita mandrie si interes! Nu-i rau sa fii multumit de tine, dar…e o chestie intima, interioara.

Dupa aia, am plecat.

M-am bucurat de norii ce se intunecau deasupra mea, amenintand cu ploaie. De copacii infloriti si de tufele verzi ce mai acopera gunoiul uman.

Cel mai bun speaker motivational e natura. E viata in cursul ei normal, cu bune si rele. Esti chiar tu.