Dieta Dukan o dieta este sigura dpdv al sanatatii?

Cartea a devenit un bestseller la nivel mondial si toata lumea, de la modelele Victoria’s Secret pana la Kate Middleton, au devenit fani – dar este dieta Dukan cu adevarat sigura ?

In timp ce este laudata ca o metoda de pierdere in greutate fara stres si fara prea mult efort ( si creata de un doctor), dieta a inceput sa aiba o reputatie proasta…si pana si Taylor Swift a avut zile mai bune…

Closer investigheaza daca dieta Dukan reprezinta un stil de viata sanatos, care te va face sa te simti mai bine si mai sanatos, sau daca este o alta dieta de fite si figuri, pe care ar trebui sa o eviti…..

Sa ne reamintim….ce este dieta Dukan mai anume ?

Cu dieta Dukan, practic mananci mai putini carbohidrati si mai multe proteine. Cica trebuie sa te ajute sa pierzi in greutate si sa ramai asa pe termen lung. Solutia castigatoare ?

dieta dukan paine

Dieta este impartita in 4 faze: faza de atac, faza de croaziera, faza de consolidare si cea de stabilizare. Vezi mai multe detalii aici.

Care sunt avantajele acestei diete?

Iti este mai putin foame! Alimentele pline de proteine te tin satul, ceea ce inseamna ca nu ti se face foame pe la ora 4. Pentru ca proteinele sunt mai greu de digerat de corpul tau, arzi si mai multe calorii in acest proces ( arzi mai multe calorii mancand sunca ? pe bune? )

Nu trebuie sa numeri caloriile!

Cand urmezi dieta Dukan, trebuie doar sa urmezi un set clar de reguli, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa te ingrijorezi in privinta caloriilor. Si, pentru ca dieta se concentreaza mai mult asupra a ceea ce mananci decat asupra cat mananci, inseamna ca nu o sa iti fie foame, ceea c este perfect pentru cei care se lupta cu portiile mici.

Interesant! Dar cum e cu partile rele ale dietei Dukan?

Dieteticienii nu sunt convinsi Poti manca cat vrei si tot poti sa pierzi in greutate ? Suna prea bine ca sa fie adevarat, nu e asa? Multi experti in domeniul sanatatii nu sunt de acord si au fost contra acestei diete controversate.

De fapt, in 2012, Asociatia Britanica de Dieta a pus dieta Dukan pe locul unu in lista dietelor de evitat, timp de 3 ani la rand ( 2010, 2011 si 2012)

De ce ? Pentru ca este foarte restrictiva. Desi faza de atac a acestei diete este menita a fi folosita pe un termen foarte scurt, tot poate provoca probleme. Evitarea a intregi grupe alimentare nu te ajuta sa ai un raport sanatos de vitamine si minerale. De exemplu, urmand aceasta dieta, iti privezi corpul de calciu si vitamine in cadrul primelr doua faze si de beneficiile cerealelor integrale, de asemenea.

Dieta Dukan poate avea numeroase efecte secundare

Cele mai comune efecte secundare ale dietei Dukan sunt senzatia de oboseala, respiratia urat mirositoare, senzatia de gura uscata si constipatia.

Si sunt multe ingrijorari in legatura cu dietele bogate in proteine, in general. Cercetarile stiintifice sugereaza ca un consum ridicat de proteine maresc sansele de a dezvolta afectiuni renale.

Poate fi ciudat la mesele in familie

Evitarea unor intregi grupe alimentare inseamna ca mesele in familie o sa devina si mai dificile. Din nefericire, acest lucru inseamna mai mult timp petrecut in bucatarie pentru a gati, in loc sa stai cu familia si sa te relaxezi. Si desigur, daca partenerul de viata mananca in fata ta un castron de paste Carbonara, o sa iti vina sa iti infingi furculita in ochi..si in ochii lui, desigur!

Concluzii: impresia noastra despre dieta Dukan

Doctorul Dukan ramane o figura controversata. Si-a pierdut licenta medicala in  2014, pentru ca promova si scotea profit in urma dietei sale. De asemenea, a pierdut mult din imagine cand a zis ca elevii si studentii ar trebui sa ia note mai mari daca raman intr-o forma fizica mai buna.

Daca urmezi pasii si respecti regulile sugerate, e putin probabil sa produci daune pe termen lung urmand dieta Dukan. Totusi, va trebui sa iei multivitamine pentru a oferi corpului tau ceea ce are nevoie. Inainte de a incepe vreo dieta, consulta-ti doctorul de familie, pentru a fi sigur ca nu suferi de vreo afectiune medicala.

Un studiu a aratat ca nu ajuta oamenii sa iti mentina greutatea pe termen lung. 48% dintre ci care au participat la studiu declara ca au revenit la greutatea initiala in mai putin de un an, numarul crescand la 80% in decurs de 4 ani.